Főoldal Ételrendelés Ételrendelés Biobolt Tudásbázis Kérdez-felelek Receptek
hüvelyesek

Szegény emberek ebédjétől, az ínycsiklandó falatokig.

 

Ha megkédezi valaki a nagymamáját,  azt fogja mondani,  sok babot, lencsét  evett a háború alatt és után… ez nem véletlen. Olcsó, nagy energia tartalmú, laktató ételféleségek.

Fogas háromfajta lencsével, bab karamellizált gesztenyével, vagy fekete lencse saláta répával és naranccsal, hogy csak néhányat említsek meg a gasztronómiai világversenyen kiállított munkákból.

A natúrkonyha, és a mexikói, ázsiai, afrikai, behatások során átértékelődött a hüvelyesek szerepe.

 De, hogy miért jó ezeket enni? Mert sok fehérjét, rostot, és kevés zsírt tartalmaznak .

A hüvelyesekben dupla annyi a fehérje, mint a gabonákban. Egy ebéd amiben mind hüvelyes mind gabona van, helyettesítheti a húst. Ami még pluszpont, hogy magas a rosttartalmuk. B vitamin, vas, kálium, kálcium, magnézium, foszfor és lecitin egyaránt

Megtalálható bennük.  Nyersen azonban nem szabad enni, mert megtalálható bennük a mérgező lektin. Ez  képes gyomorfekélyt okozni, és a vörös vérsejteket összeragasztani. A főzés során ezek az anyagok lebomlanak. Ha a hüvelyes sok purint tartalmaz, az nem tesz jót a köszvényre hajlamosaknak. Ez egyébként minden húsfélében megtalálható, és a szervezetben húgysavvá alakul. Ezt nem tudja lebontani a vese, és megtelepszik a szervezetben.

 A hüvelyeseknek 3 nagy csoportja van: babok, lencsék, borsók.

 A barnalencse: édeskés, kicsi vöröses barnás lencse. Tökéletes levesekhez, feltétnek, kenyérre kenhető krémekhez.

 Vörös lencse: ez a meghámozott barna lencse. Rövid ideig szükséges csak főzni, és nem szükséges főzés előtt beáztatni. Főzés során pürés állagú lesz. Ezért tökéletes pürékhez, levesekhez, és szószokhoz.

 Beluga lencse:kicsi fekete erős ízzel, tökéletes salátákhoz, felfújtakhoz. Sötét színével tökéletes kontraszt világos levesekbe.

 De-buy lencse:

Ez a kicsi zöld-kék lencse franciaországból származik. Erős aromája, és kicsit mogyoró íze van. Tökéletes egytáléltelekhez, feltétnek.

 Borsók

 Zöldborsó:

Mindannyiunk által ismert nagyon fnom zöldség. Főleg tavasszal jó, amikor az ember kihézve várja az új ízeket, és szineket. Egy zsenge zöldborsóleves galuskával maga  mennyország.

Csicseriborsó: ez az eredetileg Nyugat-Indiából származó növényt gyakran lisztté örlik, és ezzel sűrítik a leveseket. Nálunk leginkább ismert felhasználási módja: humusz, és falafel.

 Sárgaborsó: azt gondolom mindenki a menzán kapott főzelékre asszociál, sok habarással. Azért egy főzelék lehet jó is.

 Babok

 Szójabab: szegény bab ha tudná mennyi vita van róla a világban. Igen elsősorban itt a genetikai módosításra gondolok.

Bab formátumában viszonylag kevesen vásárolják, inkább mint tofu vagy szójakocka néven találkoznak vele. Mióta megjelentek a gabonatej készítő gépek, néhányan  biztos kipróbálták a szójatej készítést, egyszerű, finom, és nem utolsósorban sokkal olcsóbb mint a bolti szójatej.

És a technikai megvalósításuk:

 

1. Csicseriborsó
Áztatási idő: kb. 12 óra
Főzési idő: kb. 3 óra
Ízesítés: fokhagymával, zellerrel, rozmaringgal
Egyéb tudnivaló: szárazon, egészben vagy lisztként kapható


2. Feles borsó
Áztatási idő: kb. 12 óra
Főzési idő: kb. 1 óra 30 perc
Ízesítés: édesköménnyel
Egyéb tudnivaló: csak levesnek és krémnek jó


3. Lóbab
Áztatási idő: kb. 8 óra
Főzési idő: kb. 2 óra
Ízesítés: nyers hagymával
Egyéb tudnivaló: szénhidrátban gazdag


4. Tarkabab
Áztatási idő: kb. 12 óra
Főzési idő: kb. 2-3 óra
Ízesítés: babérlevéllel és vörösborral
Egyéb tudnivaló: azon babfajták közé tartozik, ami legjobban tűri a hosszú főzést


5. Fehér vesebab
Áztatási idő: kb. 12 óra
Főzési idő: kb. 2-3 óra
Ízesítés: hagymával, fokhagymával és kakukkfűvel
Egyéb tudnivaló: főzeléknek kiváló, vörös változata köretekhez az igazi


6. Fehérbab
Áztatási idő: kb. 8 óra
Főzési idő: kb. 2-3 óra
Ízesítés: hagymával és chilipaprikával
Egyéb tudnivaló: jobb langyos vízbe áztatni, mert kemény a héja


7. Fekete szójabab
Áztatási idő: 12 órától 36 óráig
Főzési idő: kb. 3 óra
Ízesítés: gyömbérrel és curryvel
Egyéb tudnivaló: legcélszerűbb vízben kicsíráztatni, és salátaként fogyasztani


8. Világos lencse
Áztatási idő: 3-6 óra
Főzési idő: kb. 30-50 perc
Ízesítés: babérlevél és citrom
Egyéb tudnivaló: nem szabad alumíniumlábosban főzni, mert besötétedik tőle


9. Zöld lencse
Áztatási idő: nincs
Főzési idő: kb. 30-40 perc
Ízesítés: kakukkfűvel és tárkonnyal
Egyéb tudnivaló: jól megőrzi a tápanyagait a főzés után is


10. Fekete lencse
Áztatási idő: nincs
Főzési idő: kb. 20-30 perc
Ízesítés: köménymaggal és szerecsendióval
Egyéb tudnivaló: a főzés során jól megőrzi alakját

 Forrás: www.mindmegette.hu

 

 

 

 

Itent